Μπίτολα - Στρούγκα - Οχρίδα/Λίμνη Οχρίδας
Μονή Οσίου Ναούμ..
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017
Η εκδρομή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαρτίου 2017.
Το κόστος της εκδρομής ανά άτομο, είναι 70 ευρώ και περιλαμβάνει :
- Μεταφορά με πολυτελή κλιματιζόμενο πούλμαν
- Μία (1) Διανυκτέρευση σε ξενοδοχείο 4 αστέρων
- Δείπνο με ζωντανή μουσική
- Πρωινό
- Παιδιά κάτω των 18ετών με υπεύθυνη δήλωση των γονέων.
- Δεν περιλαμβάνει, εισόδους μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ : Ταυτότητα με Λατινικούς Χαρακτήρες
Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι και τη Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017
Τηλέφωνα επικοινωνίας:
6937 802 108 - 6948 404 744 - 6945 741 941
Διοργάνωση Πολιτιστικός Σύλλογος Τσαρσί
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
- 1η ημέρα Σάββατο 25 Μαρτίου 2017 : Καστοριά - Μοναστήρι (Μπίτολα) - Στρούγκα - Οχρίδα/Λίμνη Οχρίδας
Πρωινή αναχώρηση από την Καστοριά. Διέλευση συνόρων και μέσο της διαδρομής, Μοναστήρι (Μπίτολα), Οχρίδα, άφιξη νωρίς το μεσημέρι στην Στρούγκα.
Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Το απόγευμα, επίσκεψη στην Βυζαντινή πόλη της Οχρίδας, Λίμνη Οχρίδας, ελεύθερος χρόνος.
Επιστροφή στο ξενοδοχείο, το βράδυ δείπνο και γλέντι με ζωντανή μουσική (ορχήστρα χάλκινων πνευστών).
- 2η ημέρα Κυριακή 26 Μαρτίου 2017 : Όσιος Ναούμ - Λίμνη Οχρίδας - Μοναστήρι (Μπίτολα) - Καστοριά
Πρωινό, αναχώρηση από το ξενοδοχείο και εκδρομή στο μοναστήρι του Οσίου Ναούμ, (από δω ξεκίνησαν οι Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Έλληνες μοναχοί να διδάξουν στους Σλάβους την αλφάβητο (Κυριλλικά) και τη Βίβλο). Επίσκεψη στη Λίμνη Οχρίδας, μετάβαση στο Μοναστήρι (Μπίτολα), ελεύθερος χρόνος.
Αργά το απόγευμα, επιστροφή στην Καστοριά. Τέλος εκδρομής.
Διαμονή στο Hotel 4 αστέρων DRIM στην πόλη της Στρούγκα.
Το Hotel Drim διαθέτει/προσφέρει, 200 κλιματιζόμενα δωμάτια με δωρεάν Wi-Fi, καλωδιακή τηλεόραση, μπαλκόνι με θέα.
Στα εστιατόρια του ξενοδοχείου προσφέρεται, παραδοσιακή μακεδονική και διεθνής κουζίνα.
Η ρεσεψιόν λειτουργεί 24 ώρες την ημέρα και προσφέρει υπηρεσίες δωματίου και συναλλάγματος, ενώ προσφέρει και θυρίδα ασφαλείας.
Η παραλίμνια πόλη της Στρούγκα
Γνωστή και ως «πόλη της ποίησης» η οποία είναι εντυπωσιακά επίπεδη και μικρή, είναι κτισμένη ακριβώς στο σημείο όπου ο ποταμός Drim χύνεται στην Λίμνη Οχρίδα.
Πολύχρωμη, με τα κόκκινα κεραμίδια των χαμηλών κτιρίων της να κάνουν έξοχη αντίθεση με το γαλάζιο των νερών και το πράσινο των δέντρων που την περιστοιχίζουν, γεμάτη ιστορικά αξιοθέατα, ανάμεσα στα οποία ορθόδοξες εκκλησίες του 14ου και 15ου αιώνα, και ένα παραδοσιακό μουσουλμανικό μοναστήρι, το Halveti Teke, κεφάτη και ολοζώντανη, με τα παραποτάμια café της και με έντονη νυχτερινή ζωή.
Βυζαντινή Οχρίδα
Γεωγραφικά, ταξιδεύουμε σε ένα τόπο που θυμίζει πολύ Βόρεια Ελλάδα, Καστοριά, Ιωάννινα, σε ένα από τα ομορφότερα σημεία των Βαλκανίων, εκεί που η Μεγάλη Πρέσπα χωρίζεται με τα νερά της λίμνης Οχρίδας από το όρος Ξεροβούνι.
Πολιτιστικά & ιστορικά, μεταφερόμαστε νοερά στα χρόνια του Βυζαντίου και σε μια σημαντική εστία για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης και ελληνικής παιδείας. Η Βυζαντινή Οχρίδα, που αποκαλύπτει ένα μεγαλείο πολιτισμού και ιστορίας μέσα από αξιοθαύμαστα μνημεία και βυζαντινές εκκλησιές, αποτελεί ένα δημοφιλή προορισμό που αναδεικνύεται μεγάλος πόλος έλξης για τους Έλληνες τουρίστες και τουριστική Μέκκα, της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
Η παλιά πόλη της Οχρίδας είναι γοητευτική, με τις κόκκινες οροφές στα σπίτια, κτισμένα πάνω στον λόφο της χερσονήσου που δεσπόζει πάνω από τη λίμνη, τα υπαίθρια καφέ, τα γραφικά λιθόστρωτα δρομάκια, τα μικρά καταστήματα, τις κομψές μπουτίκ και τις ρουστίκ ψαροταβέρνες.
Με τη σφραγίδα της UNESCO, ως Πόλη Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, είναι ένα από τα ομορφότερα σημεία στην Ευρώπη.
Η «Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων», όπως χαρακτηρίζεται λόγω της μεγάλης θρησκευτικής σημασίας της στην εξάπλωση της Χριστιανοσύνης, με τις 365 εκκλησίες, μια για κάθε ημέρα του χρόνου, κερδίζει το τουριστικό ενδιαφέρον και μια θέση στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χάρη στο πλήθος των μνημείων της, που απλά επιβεβαιώνουν γιατί ορισμένα μέρη ξεχωρίζουν και θεωρούνται ανεκτίμητα για την παγκόσμια ανθρωπότητα.
Μονή Οσίου Ναούμ
Στη νότια πλευρά της λίμνης, 29 χλμ. από την Οχρίδα, βρίσκεται το Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ -όπου και ο Ναός των Αγίων Αρχαγγέλων- με τα δεκάδες παγώνια, να κυκλοφορούν ελεύθερα στους κήπους του. Χτισμένο τον 10ο αι., όταν όλη η περιοχή ήταν έδρα της ελληνορθόδοξης αρχιεπισκοπής Οχρίδος, διαθέτει εκπληκτικές τοιχογραφίες.
Ο Όσιος Ναούμ υπήρξε μαθητής και συνεργάτης των Κυρίλλου, Μεθοδίου και Κλήμη, τον 9ο αιώνα (842 μ.Χ.), στους αγώνες τους για τη διάδοση της χριστιανικής πίστης στη Βουλγαρία. Και στο βαρύ αυτό έργο, όπου συνάντησαν μεγάλα εμπόδια και επικίνδυνες αντιστάσεις, η παρουσία του Ναούμ είχε μεγάλη επίδραση. Διότι στη δύναμη της διδασκαλίας του, πρόσθετε και την εντύπωση, που προκαλούσαν τα θαύματα που ενεργούσε με τη χάρη του Θεού.
Ο θάνατος τον βρήκε όρθιο, να κοπιάζει μέχρι τελευταίας του πνοής για τον ευσεβή σκοπό του. Εορτάζει στις 23 Δεκεμβρίου εκάστου έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο εν λόγω Βυζαντινό Μοναστήρι του Οσίου Ναούμ του θαυματουργού με τις εκπληκτικές ελληνικές τοιχογραφίες των Μιχαήλ Αστραπά και Ευτύχιου, σώζεται έως σήμερα, στο εντυπωσιακό ξύλινο επιχρυσωμένο τέμπλο, ελληνική επιγραφή «1711, Χειρ Κωνσταντίνου Ιερομονάχου», καθώς επίσης και άλλη ελληνική επιγραφή επάνω από την είσοδο του Ναού, που γράφει:
«Ανιστορήθη ο Παρών Ούτος και Σεβάσμιος Ναός του Οσίου Ημών Ναούμ του Θαυματουργού... Επιστασίας του Πανοσιωτάτου Καθηγουμένου Κυρού Φιλιππουπόλεως του και Νέου Κτίτορος επί των Ημερών του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Αγίου Πρεσπών Κυρού Καλλινίκου και του Συνδρόμου Χατζή Κυρίου Ιακώβου και του Επιτρόπου της Ιεράς Ταύτης Μονής Κύρου Ιωάννου Γαβριήλ. ΑΩΕΖ, Σεπτεμβρίου ΣΤ'» (6 Σεπτεμβρίου 1857.