Το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία οργανώνει εκπαιδευτικό σεμινάριο για τις μεθόδους και τις τεχνικές της συνέντευξης, η οποία αποτελεί το εργαλείο της Προφορικής Ιστορίας.
Στόχος είναι η διάσωση και η καταγραφή της ατομικής και συλλογικής μνήμης μέσω της συγκρότησης μιας ομάδας ερευνητών οι οποίοι θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν ένα αρχείο προφορικών μαρτυριών των κατοίκων της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας με έμφαση στην περιοχή της Καστοριάς.
Το σεμινάριο προφορικής Ιστορίας θα διεξαχθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του κεντρικού κτιρίου του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης το Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου. Οι βασικοί ομιλητές του σεμιναρίου θα είναι οι διδάκτορες Ιστορίας Τασούλα Βερβενιώτη και Βασιλική Λάζου και η καθηγήτρια κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ρίκη Βαν Μπουσχότεν. Και οι τρείς είναι επιστήμονες που έχουν πρωτοστατήσει στην εφαρμογή και αξιοποίηση του εργαλείου της Προφορικής Ιστορίας στην Ελλάδα, έχοντας μεγάλη πείρα στη διενέργεια συνεντεύξεων, την οργάνωση προφορικών αρχείων και το συντονισμό ομάδων προφορικής Ιστορίας.
Όσοι/όσες παρακολουθήσουν το Σεμινάριο θα αναλάβουν την υποχρέωση μετά την ολοκλήρωσή του να πάρουν αρχικά μία πιλοτική συνέντευξη η οποία θα συζητηθεί στα πλαίσια των συναντήσεων της ομάδας. Στη συνέχεια, ο κάθε εθελοντής θα πάρει τουλάχιστον άλλες δύο συνεντεύξεις τις οποίες θα επεξεργαστεί σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές. Εκτός από τις συνεντεύξεις στόχος της ομάδας θα είναι και συλλογή τεκμηρίων του παρελθόντος (φωτογραφίες, γράμματα κ.α.). Στόχος μας είναι μετά από ένα χρόνο να παρουσιάσουμε δημόσια τα ευρήματα της έρευνας μας σε μία ή περισσότερες εκδηλώσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης.
Το Σεμινάριο διοργανώνεται σε εθελοντική βάση και είναι δωρεάν.
Στοιχεία για την προφορική ιστορία (βιβλιογραφία, δράσεις άλλων ομάδων κ.α.) μπορείτε να δείτε στη διεύθυνση http://www.epi.uth.gr/index.php?page=home
Οι δηλώσεις συμμετοχής στέλνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση raymond@otenet.gr