αλλά και για νέες περικοπές στους μισθούς, αφού το κεφάλαιο των ωριμάνσεων στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014.
Οι απαιτήσεις της κυρίας Λαγκάρντ:
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, όπως αναφέρουν «τα Νέα», είπε, πως ο αντιπαραγωγικός δημόσιος τομέας υπέστη ελάχιστες περικοπές και αυτοί που χρειάστηκε να σηκώσουν όλο το βάρος ήταν οι εργαζόμενοι, αφού οι τιμές δεν έπεσαν, δεν αποκαταστάθηκε ο ανταγωνισμός στην αγορά και δεν άνοιξαν τα κλειστά επαγγέλματα.
Τώρα η έκθεση του ΔΝΤ είναι ξεκάθαρη. Οι δανειστές λένε στην Ελλάδα «Απολύστε και ιδιωτικοποιήστε», ενώ γίνεται λόγος ξανά για μέτρα τα οποία ύψους 2-4 δισ. ευρώ για το 2015-2016, ενώ γίνεται λόγος πως θα χρειαστεί και νέο κούρεμα που θα φτάσει το 25%. Συγκεκριμένα ζητά:
Να εφαρμοστεί ένας νέος μηχανισμός ελάχιστου μισθού ως το τέλος Μαρτίου 2013. Ο ελάχιστος μισθός και οι ωριμάσεις θα παγώσουν στα επίπεδα του Μαρτίου 2012. Η απόφαση για τη διατήρηση των ωριμάνσεων θα επανεξεταστεί στις αρχές του 2014.
Χρειάζονται νέα πρόσθετα μέτρα ύψους 2-4 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016. Αυτά θα προέλθουν από τη φοροδιαφυγή και τις περαιτέρω περικοπές κοινωνικών επιδομάτων.
Να αντικατασταθούν οι σημερινοί μάνατζερ του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων από ξένους ειδικούς, σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι.
Θα παραταθεί μέχρι το 2016 η εισφορά αλληλεγγύης.
Να γίνουν απολύσεις από το Δημόσιο
Να θεσπιστούν αυστηρά κριτήρια για την πρόσληψη, τις απολύσεις και τις μετακινήσεις ελεγκτών
Να απομακρύνονται από τις θέσεις τους οι εφοριακοί που δεν πιάνουν τους στόχους.
Να χρησιμοποιούνται οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι λογαριασμοί ∆ΕΚΟ για την εκτίμηση του εισοδήματος από τις φορολογικές Αρχές.
Να ανοίξουν ακόμη 100 επαγγέλματα και να γίνει νέος γύρος απελευθέρωσης μεταφορικών υπηρεσιών ως τον Φεβρουάριο του 2013, για να ενισχυθεί ο τουρισμός.
Πρόγραμμα δράσης ως το τέλος Ιουνίου 2013 για τη μείωση των τιμών σε υλικά κατασκευής, επεξεργασία τροφίμων και τουρισμό.
Από το 2020 και μετά ξανά στις αγορές η Ελλάδα
Μετά το 2020 θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές, σύμφωνα με την Έκθεση του ΔΝΤ, ενώ όσον αφορά στο κόστος δανεισμού, το Ταμείο σημειώνει ότι με Χρέος στα επίπεδα του 115% (σύμφωνα με το καλό σενάριο), το spread θα είναι 450- 600 μονάδες βάσης, με επιπλέον 10 μονάδες επιβάρυνση για κάθε 1 μονάδα επιπλέον Χρέους!
Πέρα από την εκτίμηση αυτή, που ενισχύει την άποψη ότι αφενός θα χρειαστεί "κούρεμα" για να διατηρηθεί το ελληνικό Χρέος σε βιώσιμα επίπεδα έως το 2020, αφετέρου ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να εξαρτάται για πολλά χρόνια ακόμα από τη... τσέπη του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για την αυτονομία σύνταξης Προϋπολογισμών και εφαρμογής διαφορετικής οικονομικής πολιτικής, αίσθηση προκαλεί το ότι η Έκθεση του ΔΝΤ συμπεριλαμβάνει και σενάριο εξόδου από το Ευρώ, παρά τους τόνους μελάνι που χύθηκαν περί του αντιθέτου!
Φοβούνται την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και των αντιμνημονιακών κομμάτων
Ειδικότερα, ξεκινώντας από την εκτίμηση ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων αντιμνημονιακών κομμάτων μπορεί να προκαλέσει πολιτική κρίση και έξοδο από το Ευρώ, το Ταμείο συνεχίζει τονίζοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση το ελληνικό ΑΕΠ θα χάσει το ήμισυ της αξίας του λόγω της υποτίμησης του νέου νομίσματος, ενώ το Χρέος θα υπερδιπλασιαστεί καταλήγοντας σε μη βιώσιμα επίπεδα.
Οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ
Σφοδρή ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου μέσω του βουλευτή του κόμματος Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ στα εσωτερικά ζητήματα της χώρας και τονίζει «Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ επεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας χώρας με απροκάλυπτο τρόπο. Δεν έχει μάθει τίποτα από τις αποτυχίες του και την κοινωνική καταστροφή που έχει επιφέρει ανά τον κόσμο».
Κάνει λόγο για επίθεση του Ταμείου προς της Δημοκρατία, ενώ, προσθέτει ότι η παρέμβαση αυτή δείχνει πως ούτε το ΔΝΤ έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στο πρόγραμμα που ακολουθείται και «αναιρεί την φιλότιμη επικοινωνιακή προσπάθεια της κυβέρνησης για την αλλαγή κλίματος».
Καταλήγοντας η Κουμουνδούρου υπογραμμίζει ότι « Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στην κυβέρνηση δεν θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρώ, αλλά θα σημάνει το τέλος της μνημονιακής πολιτικής».
Το εναλλακτικό ενάριο για τις προοπτικές του Χρέους
Αφήνοντας, πάντως, κατά μέρος κανείς το... δράκο της εξόδου από το Ευρώ, δεν μπορεί να νιώσει... ψυχρολουσία διαβάζοντας το έτερο εναλλακτικό σενάριο για τις προοπτικές του Χρέους, που βασίζεται στη παραδοχή ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης θα είναι χαμηλότεροι από τους προσδοκώμενους. Σε μια τέτοια περίπτωση, το Χρέος θα φτάσει το 2020 στο 147% του ΑΕΠ δηλαδή 23 ολόκληρες μονάδες πάνω από το στόχο του βασικού σεναρίου, για να παραμείνει πάνω από τα επίπεδα του 100% τουλάχιστον έως το 2030. Όσον αφορά, δε, στο κατά πόσο μπορεί να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο των χαμηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, δεν έχει κανείς παρά να κοιτάξει στο κομμάτι της Έκθεσης που αναδεικνύει τους κινδύνους για την εφαρμογή του Προγράμματος, όπου σε περίοπτη θέση βρίσκεται το ενδεχόμενο της μεγαλύτερης επίπτωσης των μέτρων λιτότητας στη πραγματική οικονομία ή επί το... «επιστημονικότερο» πώς θα λειτουργήσουν τελικά οι πολυσυζητημένοι "πολλαπλασιαστές", οι οποίοι τα τελευταία δυόμισι χρόνια του Μνημονίου έριξαν στα "βράχια" τις προβλέψεις του ΔΝΤ...